Üniversitemiz Afyon Kocatepe Üniversitesi bünyesinde yürütülen uzaktan eğitim süreçleri, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü (AKUZEM) tarafından koordine edilmektedir. AKUZEM, 22.07.2020 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik çerçevesinde kurulmuş ve faaliyetlerine başlamıştır. Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun yayınladığı “Uzaktan Eğitimde Kalite Güvencesi Ölçütleri ve Değerlendirme Rehberi-2020” içerisinde üzerinde önemle durulan “sistemlerin kampüs içerisinde bulunması ve kontrol edilmesi” ilkesi gereğince uzaktan eğitim sistem altyapısına yönelik önemli yatırımlar gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda sunucu, yük dengeleme cihazı ve depolama birimlerini içeren donanımların alımları gerçekleştirilmiştir. Böylelikle uzaktan eğitime yönelik tüm sistem alt yapısı üniversitemiz Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı bünyesinde konuşlandırılarak 2020-2021 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılından itibaren dış ortamlara kapalı, kampüs içerisinden yürütülebilir ve kontrol edilebilir hale getirilmiştir. Sonuç itibariyle, oluşturulan bu güçlü alt yapı uzaktan eğitim süreçlerinin kesintisiz ve güvenli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır.
Üniversitemizde uzaktan eğitim süreçlerinin yürütülmesi için oluşturulan güçlü donanım alt yapısının yanında kullanılabilirliği, yani etkililiği, verimliliği ve kullanıcı memnuniyet düzeyi yüksek olan iki önemli yazılım kullanılmaktadır. Bu yazılımlar, öğretim elemanları ve öğrencilerin tüm iletişim ve paylaşım ihtiyaçlarını karşılama potansiyeline sahip Eğitim 365 adında bir akademik öğrenme yönetim sistemi ile bu sistemle entegre çalışan, uzaktan canlı ders yapılmasına olanak sağlayan Sınıf 365 (Perculus Plus) adında bir sanal sınıf platformudur.
![]() |
*Akademik Öğrenme Yönetim Sistemi-Eğitim 365, asenkron (eş zamansız) bir yazılım olmasının yanında, senkron (eş zamanlı) canlı sınıf uygulamasıyla entegrasyona sahiptir. Eğitim 365 ekstra bir yazılıma gereksinim duyulmadan internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayar veya mobil cihaz üzerinde ve herhangi bir internet tarayıcısında (Google Chrome, Microsoft Edge vb.) rahatlıkla çalışabilmektedir.
Eğitim 365 yazılımı içinde öğretim elemanları tarafından farklı birçok eğitsel aktivite oluşturulabilmektedir. Bu bağlamda Eğitim 365 içerisinde farklı formatlarda dokümanlar paylaşılabilmekte, forum aktiviteleri açılabilmekte, video ve dış bağlantılı aktiviteler ile farklı web2.0 araçları ile oluşturulmuş etkileşimli aktiviteler eklenebilmekte, çevrimiçi çoktan seçmeli, açık uçlu veya ödev formatında sınavlar oluşturulabilmektedir. Eğitim 365 içine gömülü olarak çalışan sınav sistemi modülü çok çeşitli soru tiplerinden oluşan soru bankaları ile gelişmiş online sınav deneyimi sunmaktadır. Sınav dönemlerinde, sınav yönetim merkezi ekranları ile anlık olarak sınavlar takip edilebilmekte ve öğrenci ve öğretim görevlilerine destek verilebilmektedir. Bunların yanında Eğitim 365 içerisinde senkron canlı eğitimlerin yapılmasına olanak sağlayan sanal sınıf bağlantıları oluşturulabilmektedir. Sayılan tüm bu içeriklere öğrenciler de Eğitim 365 içerisinde kolaylıkla ve sorunsuz bir şekilde ulaşabilmekte ve takip edebilmektedirler.
Eğitim 365 öğretim elemanları ile öğrencilerin kesintisiz etkileşimini sağlamaya yönelik Duyuru, Mesaj, Forum gibi pek çok farklı iletişim aracına sahiptir. Öğretim elamanları tarafından kullanılacak iletişim aracı ders, şube, bölüm, fakülte veya üniversite çapında iletişime olanak sunmaktadır. Öğrenciler ise öğretim elemanları ile sistem içindeki Mesaj alanından iletişim kurabilmekte, sistemle ilgili destek taleplerini yine sistem içindeki Destek modülünden 7/24 yapabilme olanağına sahiptirler.
* Sanal Sınıf Platformu-Sınıf 365 (Perculus Plus) üzerinde genel olarak, öğretim görevlileri ve öğrenciler tarafından cihaz kameraları ve mikrofonları kullanılarak görüntülü ve sesli paylaşımlar yapılabilmekte, dokümanlar üzerinde çalışılabilmekte ve sunum yapılabilmektedir. Bu bağlamda Perculus Plus sanal sınıf platformu:
- Her türlü mobil ve masaüstü cihazda kamera ve mikrofon kullanılarak görüntülü ve sesli görüşme yapılabilmesine,
- Ekran Paylaşımı aracı ile sunum yapılırken, rahatlıkla başka bir ekrana geçiş yapılabilmesine,
- Adobe PDF, her türlü görsel (jpg, png, gif) ve video (mp4) dahil olmak üzere dosyaların paylaşılabilmesine ve bu dosyalar üzerinde tüm katılımcıların ortaklaşa çalışabilmesine, çizim araçlarının kullanılarak not alınabilmesine ve çizim yapılabilmesine,
- Ortak yazı tahtası özelliği sayesinde yazı ve çizimlerin tüm katılımcılar tarafından görülebilmesine ve öğrencilerin aktif katılımlarına,
- Anlık Yazışma (Sohbet) alanı ile kamerası ve mikrofonu olmayan katılımcıların yazarak kendilerini ifade edebilmelerine,
- Anket aracı ile öğretim görevlilerinin öğrencilerinden geri bildirim almalarına böylece öğrencilerin de interaktif katılımlarına olanak sağlanmaktadır.
- Gerek Akademik Öğrenme Yönetim Sistemi Eğitim 365 yazılımı gerekse Sanal Sınıf Sınıf 365 (Perculus Plus) yazılımının kullanımı ile ilgili yazılı, görsel-işitsel materyaller Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü (AKUZEM)’nün https://akuzem.aku.edu.tr/ adresli web sayfasındaki “Yardım Doküman ve Videoları” bağlantısı altında sunulmuştur. İlgili web sayfasında ayrıca:
- Uzaktan eğitim sistemine bağlantı adresi (https://ues.aku.edu.tr/),
-Eğitim 365 Android Uygulaması indirme bağlantısı için tıklayınız.
-Eğitim 365 iOS Uygulaması indirme bağlantısı için tıklayınız.
- Öğrencilerimizin uzaktan eğitim sistemi ile ilgili yardım, destek, öneri, vb. taleplerini iletmelerine olanak sağlayan Öğrenci Destek Talep Formu bağlantısı (https://akuzem.aku.edu.tr/ogrenci-destek-talep-formu/),
- Öğretim Görevlileri ve Öğrencilere özel olarak Sıkça Sorulan Sorular bağlantıları (https://akuzem.aku.edu.tr/egitmen/, https://akuzem.aku.edu.tr/yardim/),
- Uzaktan Eğitim süreçlerinde AKUZEM ile öğrenciler arasında hızlı iletişimi sağlamaya yönelik üniversitemiz birimlerince belirlenen öğretim elemanlarına ait iletişim bilgilerinin olduğu Birim Sorumluları bağlantısı (https://akuzem.aku.edu.tr/birim-sorumlulari/),
- Uzaktan eğitim süreçleri ile ilgili öğretim görevlilerimiz ve öğrencilerimizin her türlü yardım, destek, öneri, vb. taleplerini iletebilmeleri için içerisinde AKUZEM e-posta adresinin de (akuzem@aku.edu.tr) yer aldığı İletişim bağlantısı (https://akuzem.aku.edu.tr/iletisim-2/) sunulmuştur.
Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü | Web Sitesi |