Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Türkiye’de ilk kez birden fazla ilin bir araya gelmesiyle oluşan Afyon-Uşak Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin (teknopark) resmi olarak kurulduğunu düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu.
AKÜ sosyal tesislerinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Solak, “AKÜ olarak bu gün yine sevinçli ve mutlu bir gündeyiz. Yaklaşık üç senedir takip ettiğimiz ve bölgemizde özellikle üniversite-sanayi, üniversite-sivil toplum işbirliğinin yapılacağı en güzel uygulamalardan olan Teknoparkımız, Teknoloji Geliştirme Bölgemiz resmen kuruldu” dedi. Solak, Afyon-Uşak Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin Türkiye’de ilk kez birden fazla kentin bir araya gelmesi ile kurulmuş bir teknopark olduğunu açıklayarak “Afyon-Uşak Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin diğerlerinden bir farkı var. Birden fazla üniversitenin ortaklığında teknoparklar vardı ancak ilk kez birden fazla ilin ortaklığında bir teknopark kuruldu. Süreç 3 ille başlandı ancak 2 ile sonuçlandırıldı. Bu açıdan Afyon-Uşak Teknoloji Geliştirme Bölgesi örnek bir projedir” diye konuştu. Üniversite olarak teknoparkın “kuluçka merkezi” olarak tanımlanabilecek Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin Mayıs 2012’de kurulduğunu ifade eden Solak, teknopark ile ilgili anonim şirketin kısa sürede kurulacağını belirtti. Solak, şunları kaydetti:
“AKÜ olarak daha önce Mayıs 2012 tarihinde Teknoloji Geliştirme Merkezini kurmuş ve kamuoyuyla paylaşmıştık. Bugüne kadar 13 proje başvurusu geldi. 20’ye yakın gelmişti ancak 13’ü onaylanmıştı. O projelerin bir kısmı bitti; bir kısmının ise çalışmaları devam ediyor. Rektörlüğümüzün arkasında kendilerine ayrılan elektriği, suyu, telefonu ve temel giderleri üniversitemizce karşılanan ve işlik yerleri verilen alanda çalışmalarını sürdürüyorlardı. Orası bir kuluçka merkeziydi. Bugünden itibaren ise Afyon-Uşak Zafer Teknoloji Geliştirme Bölgesini fiilen kurduk. Önümüzdeki 15 ya da 20 gün içinde ilgili anonim şirketi kurarak faaliyetlerine başlayacağız.”
155 bin metrekarelik alana sahip
Solak, teknoparkların bulunduğu bölgede üniversite öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve firmaların birlikte olması ile inovatif çalışmaların yapıldığı, araştırma-geliştirme çalışmalarının gerçekleştirilerek ülke ekonomisine yeni nesil teknolojilerin kazandırıldığını ve bu bağlamda ürün ve üretimin yapıldığı yerler olduğunu söyledi. Solak, “Teknoparklar teşvik uygulamalarının yapıldığı, vergi muafiyetlerinin yapıldığı alanlardır. Kuruluşunu 3 senedir takip ettiğimiz, neredeyse bin sayfayı geçen bir yazı ve evrakla, 30’a yakın kuruluştan bilgi alarak tamamladığımız teknoparkımız resmi olarak kuruldu” ifadelerini kullandı. Teknoparka firmaları davet ettiklerini anlatan Solak şöyle devam etti:
“150 bin metrekarelik alana sahip teknoparkımız için Merkez Kütüphanenin arkasındaki bir binayı ofis olarak tahsis ettik. Anonim şirketine bağlı olarak şube açanlar, ya da doğrudan şirket kuranlara burada ofis vereceğiz. Ardından, bu firmalar, AR-GE ve AR-GE’nin devamında ÜR-GE yani ürün geliştirme ve patent ile ilgili çalışmalar yapacaklarsa onlar için ÜNİYURT ile KYK dediğimiz, Kredi Yurtlar Kurumu arasında, otogara doğru giden, tren yoluna kadar olan, yaklaşık 155 bin metrekarelik açık alanı da ayırdık. Ayrıca, VOR istasyonu kalkarsa -ki kalkma çalışmaları devam ediyor- Kredi Yurtlar Kurumunun bulunduğu hemen yolun karşısındaki alanda da arz ve talebe göre yer vereceğiz. Amacımız üniversitemiz ile şehrimizi orta noktada buluşturmak. Amacımız ulaşımın kolay olarak sağlandığı, hem firma yöneticilerinin, hem de üniversite öğretim elemanlarının rahatlıkla geldiği bir mekan olması idi. Dolayısıyla Afyonkarahisar ili bir teknopark geliştirme bölgesine dünden itibaren sahip oldu. O nedenle, firmalarımız, özellikle AR-GE ve ÜR-GE nitelikli çalışma yapmak isteyen firmalarımızı artık şehrimize göğsümüzü gere gere davet ediyoruz. Bugünden itibaren bekliyoruz.”
Tıbbı ve aromatik bitkilerde öncü konumdayız
AKÜ olarak tıbbı ve aromatik bitkiler konusunda Aralık 2014’den beri doğrudan çalışan bir üniversite olduklarını anlatan Solak, “Şu anda ilçelerde dekar boyutunda lavanta ekimi yaptırdık. Önümüzdeki ay Fransa’ya gideceğiz. Bu teknoparka ve Afyonkarahisar’a aromatik bitkilerin ürünlerini elde etme teknolojisini getireceğiz” dedi. Solak, Fransa’nın Marsilya kentinin lavanta bitkisinden büyük gelir elde ettiğini belirterek, “Marsilya’ya gideceğiz ki bu şehir geçimini lavantadan sağlıyor. Yılda 250-300 milyon avro gelir elde ediyorlar. Orada bu işin nasıl yapıldığını göreceğiz. Türkiye bu konularda biraz geri kaldı ama Afyon bunun öne çıkarıcısı olacak” diye konuştu. Solak, Mart ayında da Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı’nın ikincisinin gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi. Solak şu bilgileri paylaştı:
“Mart 2015’de de Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı’nın ikincisini yapacağız. Biz tıbbi ve aromatik bitkilerin özellikle endemik olanlarını ilk uygulayan ve genişleten şehir ve üniversite olacağız. Tarım Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu bitkilerin ekiminde dekarına 100’ler TL destek veriyor. Bir ton mermerin fiyatı ile 150 ml aromatik yağın fiyatı aynı. Bu sene lavanta ekiminden sonra seneye 8 bitki daha var.”
Yılda 900 bin saat ders veriliyor
Solak basın toplantısında AKÜ olarak son 5 yıldır çok ciddi çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “44 bin 200 öğrenci, bin 400’ü aşkın öğretim elemanı ile ciddi çalışmalar yapıyoruz. Yaklaşık 900 bin saat ders verilen bir üniversiteyiz” dedi. Üniversitenin tüm bu çalışmaları sonucunda yeni bir slogana sahip olduğunu ifade eden Solak, “Üniversitemizin artık engelsiz, tematik kampüslerde eğitim ve uygulamanın yapıldığı, jeotermal ısınma sistemine geçen, çevreci bir üniversite şeklinde bir parolası var. Türkiye’nin ilk ve tek örneği olarak engelsiz ve tematik kampüslere ulaştık. İzmir yolundaki kampüsümüz artık bir sağlık kampüsü. Şu an içinde bulunduğumuz merkez kampus ve Konya yolundaki kampüsümüzü ise ilahiyat kampüsü diye tanımlandırdık” diye konuştu.
Türkiye’nin en büyük 7 meslek yüksekokulundan biri AKÜ’de
Afyon Meslek Yüksekokulu’nun Ahmet Necdet Sezer Kampüsü’ne taşınacağını açıklayan Solak, “Ali Çetinkaya Kampüsündeki Afyon Meslek Yüksekokulunu en kısa sürede şu anda BESYO ve caminin arasında bulunan bölgeye taşıyoruz. İhalesi yapıldı ve temel atma hazırlıkları tamamlandı. Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımız 7 Ocak 2015’i uygun gördüler. 7 Ocak’ta da Afyon Meslek Yüksekokulumuzun temel atma töreni var” dedi. Afyon Meslek Yüksekokulunun yeni binasının 21 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacağını anlatan Solak, amaçlarının sanayinin ihtiyaç duyacağı ara elamanın sağlanması olduğunu ifade etti. Solak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Öyle bir proje ki, 21 bin metrekare kapalı alana sahip; 26 milyon liralık bir proje. 4 bini aşkın öğrenci var. Türkiye’nin en büyük ilk 7 meslek yüksekokulundan biri. 26 tane programı var. Onun için Afyon Meslek Yüksekokulunu merkeze alıp bu merkezde güzel bir alanda eğitimlerini sürdürmelerini öngördük. Paramızı bulduk. İhaleyi yaptık. İhale neticelendirildi. Ardından firma belli oldu. Yer teslimi oldu ve çalışmalar başladı. Buraya taşımamızın 3 amacı vardı. Tematik kampusleşmeye son noktayı orada koymak ve organize sanayi ile neredeyse akrabalığımızı iç içe sağlamak. Sebebi ise 26 programın önemli bir kısmı teknik programlar. Önümüzdeki dönemden itibaren Afyon Meslek Yüksekokulundaki öğrencilerimizin eğitimlerinin en az yüzde 50-60’ını doğrudan uygulama olacak. Organize Sanayi Bölgesi yönetimiyle de protokol yapacağız. Öğrenci, zamanının, yarıya yakınını burada geçirirken, yarıya yakınını da tamamen organize sanayide geçirecek. Sebebi, eğitimini tam alsın, orada usta-çırak ilişkisi içinde de yetişsin ve sanayideki çalışanlarımız da öğrencilerimizden mezun olanlarından arzu ettiklerine görev versinler.”
Kendi elektriğimizi üreteceğiz
Türkiye’de ilk defa jeotermal kaynaktan ısınma sistemini AKÜ’ye getiren yönetim olduklarını belirterek Solak, “Bugün itibariyle içinde bulunduğumuz mekan da termal ısınıyor. Ahmet Necdet Sezer Kümpüsünün tümü termal ısınıyor. Ali Çetinkaya’nın tümü termal ısınıyor. Toplam alan olarak 272 bin metrekareyi geçtik. Yani, bu ne demektir? Milli servettir. Para Afyonkarahisar’a kalıyor. Ne kadar harcama varsa, Afyonkarahisar firmalarına ve şirketlerine kalıyor. Doğalgaz ve kömüre ihtiyacımız ortadan kalktı. Ortalama yüzde 30’un üstünde bir tasarruf da sağlamış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı. Solak şöyle dedi:
“Bunların ötesinde çevreci bir üniversite olmayı kazandık. Çünkü çevre artık çok önemli. Çin’in başkenti Pekin’de 22 milyon insan gaz maskesiyle gezmeye başladı. Bütün dünyada birçok şehirde çevre kirliliği maksimum seviyeye ulaştı. Bizim önlemler almamız gerekliydi. İlk örneği üniversite olarak yaptık. Çevreyi de ısıtacağız. Jeotermal ısınmaya geçtik. AKÜ olarak yakında solar enerjiye de geçiyoruz. Güneş enerjisinden elektrik üreterek, nasıl ısınmayı sağlamışsak, elektriğimizi de kendimiz üreteceğiz.”
Sağlık ve termal turizminde Türkiye’de markayız
AKÜ’nün sağlık turizmi ve termal turizmde Türkiye’deki marka üniversitelerden biri olduğunun altını çizen Solak, “Sağlık Bakanımız bunu Bursa’da düzenlenen sağlık zirvesinin açılış konuşmasında fiilen zikretti. Sayın Sağlık Bakanımız AKÜ’nün yaptığı çalışmaları doğrudan kamuoyu ile paylaştı. Ben bundan şehrim ve üniversitem adına mutlu oldum” dedi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde robotla tedavi ve termal suyun bir arada kullanılmasıyla çok olumlu sonuçlar aldıklarını anlatan Solak şu bilgileri paylaştı:
“Çünkü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemizin Ağustos başına kadar randevuları doludur. Havuzları bu dönem iki katına çıkaracağız. Yeni onkoloji hastanesi bitince oradan yatak kapasitesi vereceğiz. Arz ve talebi belli bir dengede tutmak istiyoruz. Biz hastane olarak robotik sistem ile suyu birlikte kullandık ve başarılı olduk. Hastalarımız çabuk iyileşti ki bunu fiilen gördük. Baktık ki güzel hizmet ve güzel mekan hastayı ve öğrenciyi memnun ediyor bunu devam ettireceğiz.”
Türkiye’nin 6. Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi Afyonkarahisar’da açılıyor
Solak, 12 Mayıs 2015’de temeli atılan Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi Radyoterapi ve Nükleer Tıp Merkezi’nin inşaat ve çevre düzenlemesinin 21 Aralık 2015 itibariyle bittiğini açıkladı. 131 milyon TL’lik proje ile ilgili olarak Solak şöyle dedi:
“Önümüzdeki hafta da yurt dışından aldığımız kanser tedavi cihazları geliyor. Ocak ayının ikinci ya da üçüncü haftasından itibaren özellikle de 1 Şubattan itibaren resmen hasta kabulünü planladık. Tümü 131 milyonu buldu ve bunun 30 milyondan fazlasını 3 bin metrekarelik alana sahip olan Radyoterapi ve Nükleer Tıp Merkezi oluşturuyor. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun ve Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönetmeliklerine uygun bir modelle çalışıyoruz. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemiz kurulurken gösterdiğimiz titizliği Onkoloji de yapıyoruz. Artık başka ülkelerdeki bilgileri ve tecrübeleri alarak kendi sistemimizi kuruyoruz. Bundan da büyük mutluluk duyuyorum. Türkiye’de 5 tane onkoloji hastanesi var. AKÜ Onkoloji ve Hematoloji Hastanesi 6. olacak. Tedavi merkezi sayısı ise 41, bizimki ile 42. olacak. 77 milyonluk bir ülkeden bahsediyoruz. Biz AKÜ olarak günü yakaladık.”
Afyonkarahisar ilaç üretim konusunda önemli bir yer olacak.
AKÜ’nün tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda Aralık 2014’den beri doğrudan çalışan bir üniversite olduğunu kaydeden Solak, sözlerini şöyle tamamladı:
“Şu anda ilçelerde dekar boyutunda lavanta ekimi yaptırdık. Önümüzdeki ay Fransa’ya gideceğiz. Bu teknoparka ve Afyonkarahisar’a aromatik bitkilerin ürünlerini elde etme teknolojisini getireceğiz. Marsilya’ya gideceğiz ki bu şehir geçimini lavantadan sağlıyor. Yılda 250-300 milyon avro gelir elde ediyorlar. Orada bu işin nasıl yapıldığını göreceğiz. Türkiye bu konularda biraz geri kaldı ama Afyon bunun öne çıkarıcısı olacak. Mart 2015’de de Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı’nın ikincisini yapacağız. Biz tıbbi ve aromatik bitkilerin özellikle endemik olanlarını ilk uygulayan ve genişleten şehir ve üniversite olacağız. Tarım Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu bitkilerin ekiminde dekarına 100’er TL destek veriyor. Bir ton mermerin fiyatı ile 150 ml aromatik yağın fiyatı aynı. Bu sene lavanta ekiminden sonra seneye 8 bitki daha var.”
Daha sonra söz alan AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Uçan ise “Uzun bir çalışmanın ve emeğin sonucunda istenilen sonuç elde edildi. Arkadaşlarımız Ankara’nın bürokrasisinde çok gayret gösterdiler. Afyonkarahisar’a ve üniversitemize hayırlı olsun” dedi. AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise “Çalışmalar göz önünde ki ortaya çıktıkça görülüyor. Biz üniversite olarak bundan sonra kaliteyi artırma doğrultusunda çaba göstereceğiz. Yapılanların Afyonkarahisar’a ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş ise “Üniversitemizin kuruluşundan bu zaman 23 sene geçti. Mezun ettiğimiz öğrencilerimiz hep başka illere gidiyor ve burada kalmıyordu. Bunun sonucunda da şehre katkısı nedir gibi bir sorgulama oluyordu. Bu teknoparkla artık üretime bir katkımız olacak. Afyon’da bir üretim yapılacak. Bu Afyon’un gayri safi yurtiçi hasılaya katkısını da olumlu bir şekilde etkileyecek. Yine teknoparkın firmaların bir takım teşviklerden yararlanmalarını sağlamak gibi bir avantajı da olacak. Ankara’nın bürokrasisi ile uğraşmadan bir takım vergisel avantajlardan yararlanabilecekler” ifadelerini kullandı.