Orman ve Su İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun himayelerinde Orman Genel Müdürlüğü ve Afyon Kocatepe Üniversitesinin (AKÜ) Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezinin ortak kullanılmasına ilişkin protokolün akabinde AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak başkanlığında oluşturulan Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Çalışma Grubu (TABÇAG) tarafından yürütülen çalışmalarda ilk hammadde ürünler ortaya çıktı.

 AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte artan çevresel etkilere bağlı olarak insan sağlığı konusunda oluşan bazı olumsuz durumlara karşı toplumların bilinçlenmesi sonucu doğal kaynaklı ürünlerin tüketiminin artmaya başladığını belirtti. Solak, ilaç, kozmetik, sağlık ürünleri ve gıda sanayiinin gelişmesi ile birlikte hammadde talebinin de artığını  kaydetti. Solak bu noktada AKÜ olarak başta Orman ve Su İşleri Bakanlığı olmak üzere paydaş kuruluşlarla konuya ilişkin müştereken çalışmalar başlatıldığını belirterek, “Orman ve Su İşleri eski Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun başkanlığında, Orman Genel Müdürlüğü öncülüğünde ve üniversitemizin katkılarıyla 28 Şubat-1 Mart 2015; 12-13 Mart 2016 ve 23-24 Mart 2018 tarihlerinde 3 adet çalıştay düzenlenmiştir. Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Çalıştaylarında Türkiye için önem taşıyan tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda yapılacak olan multidisipliner AR-GE çalışmalarının yapılması ve Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi bünyesindeki araştırmaların desteklenmesi doğrultusunda öneriler de yapılmıştır” dedi.

TABÇAG tarafından 15 bitki ile ilgili bilimsel kitaplar hazırlandı

Yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Solak, “Bu doğrultuda Orman Genel Müdürlüğü, Afyon Kocatepe Üniversitesi arasında Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezinin Afyon Kocatepe Üniversitesi ile Orman Genel Müdürlüğünün ortak kullanımına ilişkin protokol Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun himayesinde imzalanmış ve tıbbi ve aromatik bitkilerin araştırma ve geliştirme çalışmalarına akademik destek vermek için şahsımın başkanlığında Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalışma Grubu (TABÇAG) oluşturulmuştur. Bu grup tarafından farklı tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili 15 el kitabı hazırlanmış ve basılmıştır. Bu el kitaplarında bitkilerin tanıtımı, yetiştiriciliği, kullanım alanları ve dünya piyasasındaki yerleri ile ilgili son bilimsel veriler yer almaktadır” diye konuştu.

Solak, Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) bünyesinde Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Dr. Öğretim Üyesi Hakan Terzi ve Öğr. Gör. Dr. Amir Soltanbeigi’nin yürütücü ve/veya araştırmacı olarak yer aldığı projenin yürütüldüğü belirterek, “Bu kapsamda lavanta başta olmak üzere ekinezya, tıbbi nane, tıbbi adaçayı, sarı kantaron ve safran gibi ekonomik ve yüksek katma değere sahip bitkilerin adaptasyonu, verim ve kalite artışı üzerine çalışmalar yapılmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

Tıbbi naneden sarı kantarona lavantadan kekike 6 bitki

Tıbbi ve aromatik bitkilerden standart ürün üretimi kapsamında 2018 yılı içerisinde Prof. Dr. Mustafa Yıldız, Dr. Öğretim Üyesi Hakan Terzi ve Öğr. Gör. Dr. Amir Soltanbeigi tarafından çeşitli hammadde ve drogların üretildiğini açıklayan Solak, şu bilgileri paylaştı:

“Bu ürünler arasında lavanta, ekinezya, tıbbi nane, tıbbi adaçayı, sarı kantaron, ve bilyeli kekik, bitkisel çayları bulunmaktadır. İşlenmiş ürün olarak lavanta, tıbbi nane, tıbbi adaçayı, bilyeli kekik uçucu yağları, bitki suları ve maserasyon yöntemi ile sarı kantaron yağı üretilmiştir. Elde edilen ürünlerin kalite kontrolü üniversitemiz Gıda Kontrol Araştırma ve Uygulama Merkezi TAB biriminde gerçekleştirilmiştir. Lavanta, tıbbi adaçayı, ekinezya ve sarı kantaron üretimimiz üniversitemiz Ahmet Necdet Sezer Kampüsü içerisinde bulunan arazilerde yapılmış, diğer bitkiler ise Orman Genel Müdürlüğü Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezinde bu kurumun katkıları ile gerçekleşmiştir.”

02 Kasım 2018, Cuma 2200 kez görüntülendi