Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Senatosu ABD’nin İsrail büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıması neticesinde İsrail güvenlik güçlerinin meydana gelen protesto eylemlerini şiddet kullanarak bastırmaya çalışması sonucu 60’a yakın sivil Filistin vatandaşın şehit olması ile ilgili yaptığı açıklamada ABD ve İsrail’in katliamını telin ettiklerini bildirdi.

AKÜ Senatosundan yapılan yazılı açıklamada ABD’nin üç semavi dinin kutsal mekânı olan kadim şehir Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ve elçiliğini buraya taşımasının, bölgesel barış ortamı başta olmak üzere evrensel barışı bozacak bir adım olması açısından büyük bir talihsizlik olduğu kaydedildi. Açıklamada, “Bu adımla ABD, Ortadoğu’da istikrarsızlık ve kaosa davetiye çıkarmış, terör devleti İsrail’i katliama sevk etmiştir. Bu meşum kararın Nekbe/Felaket gününün 70. yıldönümüne getirilmesi, olayın ne kadar büyük bir tahrik ve provokasyon boyutu içerdiğini gözler önüne sermektedir” ifadelerine yer verildi.

AKÜ Senatosu açıklamasında Kuds-i Şerif’in İslam Fethi’nden itibaren asırlar boyunca farklı din ve inançların uyum içinde yaşadığı bir şehir olarak insanlığa örnek teşkil ettiği vurgulanırken, Kudüs’ün Müslümanlar için ilk kıble olması nedeniyle işgaline tahammül edilemeyecek kutsal bir değer olduğunun altı çizildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tarihsel olarak, birlikte yaşama kültürüne sahip bu kutsal bölgenin bugün barışa ve huzura her zamankinden daha fazla ihtiyacı bulunmaktadır. Kudüs’ün işgal altında olduğunu ABD de dâhil uluslararası toplumun kabul ettiği bir ortamda, uluslararası hukuku, tarihî süreçte alınmış BM kararlarını ve ülkelerin hassasiyetlerini hiçe sayan, bölgedeki çatışmaları körükleyen bu girişim, kesinlikle kabul edilemez. Bugünkü ABD yönetiminin, uluslararası kamuoyundan gelen aklıselim tüm uyarılara rağmen, bölgesel huzuru yerle bir etmeye yönelik söz konusu girişimi sonucu, siyonist İsrail tarafından 60 sivil Filistinli’nin şehit edilmesi ve binlercesinin yaralanması en basit tabirle katliamdır, vahşettir ve devlet terörüdür.

Tarihî, manevi ve hukuki statüsü, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ve uluslararası antlaşmalarla teminat altına alınmış olan Kudüs, Filistin Devleti’nin başkenti olmaya devam edecektir. Maalesef bütün bu uluslararası hukuk kuralları, söz konusu teminatların altında imzası bulunan ABD tarafından fütursuzca ihlal edilmiştir.

Masum Filistin halkının haklarının Siyonist İsrail tarafından on yıllardır sürekli olarak ihlal edilmesi, topraklarının işgal altında tutulması, en temel özgürlüklerinden mahrum bırakılması ve son olarak bu katliama cüret etmesi karşısında insanlığın, gür bir sesle ve topyekûn biçimde, dur dememesi kabul edilebilir bir durum değildir.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Senatosu olarak, ABD’nin Kudüs’ü siyonist İsrail’in başkenti olarak tanımasını ve büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını kınıyor, yapılan katliamı telin ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Afyon Kocatepe Üniversitesi Senatosu Kamuoyu Duyurusu tam metni için lütfen tıklayınız… 

15 Mayıs 2018, Salı 1301 kez görüntülendi