Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “13. Veteriner Fakültesi Dekanları Toplantısı” 17 üniversitenin katılımıyla Budan Termal Otelde gerçekleştirildi.

AKÜ tanıtım filminin izlenmesi ile başlayan toplantının açış konuşmasını yapan AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Eryavuz, 1762 yılında Avrupa’da yaşanan veba salgını sonucu ilk veteriner fakültesinin kurulduğunu belirterek, “İlk veteriner fakültesinin ardından fakülteler bütün dünyaya hızla yayılmıştır” dedi. Eryavuz “1800’lü yıllardan sonra Osmanlı Devletine daha sonra da Türkiye Cumhuriyetinde yaygın bir öğrenime kavuşmuş bir mesleğin sahipleriyiz. İlk başta Ankara Veteriner Fakültesi ile başlayan süreçte,  şuan aktif 23 veteriner fakültesi var” diye konuştu.

Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Odası Başkanı Doç.Dr. Fatih Mehmet Birdane ise veteriner fakültelerinin kendi içinde çok sorunu olduğunu, klinik çalışanları ile fakülte çalışanlarının beraber çalışmakta zorlandığını ifade etti. Birdane, “Veteriner fakültesi pek çok alana hizmet etmek zorunda kalan ağır bir fakülte. Sadece eğitim kısmı yok. Bazen git gel yaşıyoruz. Eğitim mi ağırlıkta olmalı, pratik mi ağırlıkta olmalı” dedi. Türkiye’deki veteriner fakültesi sayısının çokluğunu işaret eden Birdane, “Her 3 sene de bir veteriner fakültesi açmak gibi bir plan işletiliyor. Bu kadar çok sayıda veteriner fakültesinin bir gereği yok. Nüfusumuz çok bunu bir şekilde okutmak zorundayız diye söyleniyor ama bu şekilde çok hızlı yürüdüğümüz zaman hepimizin yaşadığı sıkıntılar olacak. Biz veteriner hekim yetiştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çiftlik hekimini yetiştiremedik

Veteriner Hekimler Odası olarak beklentilerinin, dışarıdan nasıl bir veteriner hekim isteniyorsa ona göre hekimlerin yetiştirilmesi gerektiğini söyleyen Birdane, çiftlik hekimliğine dikkat çektiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin bizden beklediği bir veteriner hekimi var. Biz beklentilerin altında ya da beklentilerden daha farklı bir hekim yetiştirmeye çalıştığımızda ne yazık ki ülkemize de katkımızın çok büyük olacağına inanmıyorum. Bu konuda öncelenmesi gereken bazı şeyler olabilir. Ülkemiz küçük işletmeden büyük işletmeye geçmek üzere bir plan kurdu. Ancak çiftlik sahiplerinin bizden beklediği çiftlik hekimini biz sağlayamadık. Çiftlik sahiplerinin bizden beklediği çiftlik hekimlerini veremediğimiz için şu an çiftlik hekimi taleplerinin olduğunu söylemek zor.”

13. Veteriner Fakültesi Dekanları toplantısına AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hilmi Uçan, AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Eryavuz, AKÜ Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Esma Kozan, AKÜ Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zeki Gürler ve 16 üniversitenin veteriner fakültesi dekanları katıldı.

vetfakdekan1 vetfakdekan2 vetfakdekan3 vetfakdekan4

17 Kasım 2016, Perşembe 1390 kez görüntülendi