Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi ev sahipliğinde, Türkiye’nin ilk Veteriner Gastroenteroloji Çalıştayı düzenlendi.

İkbal Termal Otel’de gerçekleştirilen çalıştaya AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Çiçek ve Veteriner Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan Civelek ile Türkiye Veteriner Hekimler Birliği İkinci Başkanı Prof. Dr. Ender Yarsan, Afyonkarahisar İl Dernekler Müdürü Nuri Ahmet Gök, Afyonkarahisar Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü İsmail Atlı ve çok sayıda konuşmacı öğretim elemanı ile alanında uzman veteriner hekim katıldı.

Çalıştayın açış konuşmasını gerçekleştiren Veteriner Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Veteriner Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Turan Civelek, gastroenteroloji (sindirim sistemi) alanında Türkiye’de daha önce herhangi bir çalıştayın yapılmadığını ve bu konuda bir ilki gerçekleştirdiklerini kaydetti. Civelek, “160 katılımcının dâhil olduğu çalıştayımızda, hekimliğimizin neredeyse yarısını teşkil ettiğini söyleyebileceğimiz veteriner gastroenteroloji alanında önem taşıyan konular, alanında öncü ve mesleki katkılarıyla kabul görmüş hocalarımız ve meslektaşlarımız tarafından tartışmaya açılacaktır” dedi.

AKÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Afyonkarahisar Veteriner Hekimler Oda Başkanı Doç. Dr. Fatih Birdane ise yaptığı konuşmada, gastroenteroloji alanında yapılacak organizasyonların arttırılması gerektiğini dile getirdi. Birdane, veterinerlik alanında birliktelik sorunu yaşandığını ve sadece bu tip organizasyonlarla bu sorunun giderilebileceğini belirterek, “Bu organizasyonun ülkemizde veteriner sahada yapılan diğer organizasyonlardan farkı açık tartışmaların olmasıdır. Bu tartışmaların sadece bilimsel mantıkla yapılmaması gerek, problemlerin de dile getirildiği ve bu problemlerin çözüm önerileriyle beraber tartışıldığı bir alan oluşmasını istiyoruz” diye konuştu.

Amaç tam akredite fakülte olmak

AKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Çiçek ise, bilim ve teknolojideki gelişmelerle birlikte hayvansal gıda üretiminde bir artış gerçekleştiğini söyleyerek, “Bilim ve teknolojinin öncülük ettiği bir dünyada yaşıyoruz. Yaşam hızla akıyor ve insanoğlunun karşılaştığı her türden soruna bilim ve teknoloji çözüm üretmeye çalışıyor. Dolayısıyla veteriner hekimliğin en önemli uzmanlık alanları arasında yer alan gastroenterolojiye yönelik Türkiye’de ilk defa yapılan bu çalıştayın özellikle sektöre hizmet sunan meslektaşlarımız için son derece yararlı olacağı kanısındayım. Ayrıca bu tip faaliyetlerin mesleğimizdeki uzmanlaşma eğitiminin önemini ortaya koyması açısından da oldukça önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

AKÜ olarak en iyi ve en doğru eğitimi vererek 1997 yılından beri veteriner hekim yetiştirmek için çalıştıklarını dile getiren Çiçek, “Eğitim öğretim faaliyetlerinde kaliteyi geliştirmek adına ilk kez 2010 yılında Avrupa Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları Birliği tarafından geçirdiğimiz akreditasyon sürecinin ikincisi 2016 yılında devam etmektedir. Amacımız ülkemizde az sayıda onaylanmış fakülteler arasına girebilmek ve bu süreçte özellikle kalıcı hale gelerek ileride tam akredite fakültelerden biri olmaktadır” diye konuştu.

İlk modern mandacılık tesisi AKÜ’den

AKÜ’nün sadece Afyonkarahisar’da değil tüm bölgede talepleri karşılayabilmek için çalışan bir üniversite olduğunu kaydeden Çiçek şöyle konuştu:

“Afyonkarahisar için önemli bir hayvansal üretim konumunda olan manda yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması adına fakültemiz Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği bünyesinde, Rektörümüz Mustafa Solak’ın da gayretleri ile modern mandacılık ünitesi kurulmuştur. Yaklaşık 2 milyon TL yatırım tutarındaki bu projenin finansmanı Zafer Kalkınma Ajansı ve AKÜ tarafından karşılanmıştır. Proje ülkemiz kamu kuruluşlarında gerçekleştirilen ilk modern mandacılık tesisi konumundadır. Proje sayesinde hem üniversitemiz hem de bölgemiz için örnek bir mandacılık ünitesi oluşturulmuştur. Hedefimiz ülkemiz hayvancılık sektörüne nitelikli insan gücü yetiştirmek ve AR-GE çalışmalarıyla da sektördeki sorunların çözümüne katkıda bulunmaktır.”

Yapılan konuşmaların ardından, 2 gün süresince gastroenteroloji alanında uzman öğretim elemanları ile veteriner hekimlerin yer aldığı oturumlar düzenlendi.

ilkvetgastcalistay11 ilkvetgastcalistay10 ilkvetgastcalistay8 ilkvetgastcalistay9 ilkvetgastcalistay7 ilkvetgastcalistay6 ilkvetgastcalistay4 ilkvetgastcalistay5 ilkvetgastcalistay3 ilkvetgastcalistay1 ilkvetgastcalistay2

18 Nisan 2016, Pazartesi 1352 kez görüntülendi