Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde Rekabet Kurumu tarafından Rekabet Hukuku Uygulamaları Toplantısı gerçekleştirildi.

İbrahim Küçükkurt konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Rekabet Kurumu Dış İlişkiler, Eğitim ve Rekabet Savunuculuğu Daire Başkanı Ali Arıöz, Rekabet Başuzmanı Neşe Nur Onuklu ile AKÜ öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Toplantının açış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Solak, piyasa ekonomisinde aşırı kâr hırsının piyasanın aksamasına neden olduğunu kaydetti. Solak, “Ekonomik insanın aşırı kar hırsı, piyasanın düzgün işleyebilmesi için gerekli olan rekabet kurallarının dışına çıkılmasına neden olmaktadır. Devletin egemenlik hakkına dayanarak rekabetin korunmasına müdahale etmesi kaçınılmaz bir sorumluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde de rekabetin sağlanmasından sorumlu en üst kurum olan Rekabet Kurumu’nu üniversitemizde misafir etmenin mutluluğunu yaşamaktayız” dedi.

AKÜ olarak öğrencilere düzenleyici ve denetleyici kurumları tanıtmayı amaç edindiklerini ve bu konuda Rekabet Kurumu’nun önemini belirten Solak, “Kuruluşundan günümüze en yetkili elemanlardan oluşan kadrosuyla Rekabet Kurumu, rekabet ortamını sağlamak ve sürdürülebilirliğini devam ettirmek için faaliyetlerine başarı ile devam etmektedir. AKÜ olarak düzenleyici ve denetleyici kurumları konu edinen derslere İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Hukuk Fakültesi programlarında yer vermekteyiz. Pek çok öğrencimiz de Rekabet Kurumu’nun staj programından yararlanmıştır” diye konuştu.

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak ise, rekabet kavramının Türk toplumunda farklı algılanmaya açık bir kavram olduğunu, seminer ve toplantılar ile rekabetin önemini anlatmaya çalıştıklarını dile getirdi. Piyasa, rekabet ve ahlak kavramları üzerine konuşan Torlak şunları kaydetti:

“Alıcılarla satıcıların buluşma ortamının, gelişen teknolojiler sayesinde mutlaka fiziksel bir alan gerektirmediğini biliyoruz. Günümüzde herkesin elinde akıllı cihazlar bulunmakta ve bu cihazlarda birkaç tuşa basarak dünyanın herhangi bir yerindeki gelişmelerden, piyasalardan haberdar olabiliyoruz. Dolayısı ile piyasa dediğimiz şey artık fiziksel bir mekan gerektirmiyor. Piyasa şartlarının etkileyicileri ve bu piyasa şartlarını belirleyenler var. Şunu söyleyebiliriz, piyasanın kendisi değişiyor ama onu etkileyen faktörler çok fazla değişmemekte günümüzde. Bu faktörler de piyasayı kontrol etme gereksinimi doğurmaktadır.”

Ahlak kavramının adil bir rekabet ve sağlıklı işleyen bir piyasa düzeni sağlayabilmek için mutlak gerekli olduğunu belirten Torlak, “Ahlak denilince sığ anlaşılan ahlak anlayışından bahsetmiyoruz, ticaret ahlakından bahsediyoruz. Bütün kadim medeniyetlerde, bununla beraber İslam medeniyetinde de rekabetin korunması için temel ilkelerin çok net bir şekilde var olduğunu ve buna bağlı olarak da 12. yüzyıldan itibaren Ahilik örgütlenmesiyle Selçuklu ve Osmanlı geleneğinde aslında çok güzel bir mekanizma kurulduğunu görüyoruz. Bu mekanizmasının da temelinde ahlak yatmaktadır” şeklinde konuştu.

Açış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü AKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şafak Balı’nın yaptığı ve Rekabet Kurumu Dış İlişkiler, Eğitim ve Rekabet Savunuculuğu Daire Başkanı Ali Arıöz ve Rekabet Başuzmanı Neşe Nur Onuklu’nun konuşmacı olarak katıldığı panel gerçekleştirildi. Panelde rekabetin gerekliliği ve Rekabet Kurumu’nun önemi ile beraber Rekabet Kurumu’nda kariyer imkanları ve mesleki avantajları konuşuldu.

Panel sonunda katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından konuşmacılara çiçek ve plaket takdim edildi.

rekabethukuk2 rekabethukuk3 rekabethukuk1

18 Nisan 2016, Pazartesi 1228 kez görüntülendi