Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından üretilen ve TÜBİTAK tarafından yerli ürün teşvik ödülü almaya layık görülen elektrikli otomobil, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından 3-5 Aralık 2015 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen Türkiye İnovasyon haftasında sergilenmek üzere davet edildi.

TÜBİTAK yarışlarında “Elektrikli Araçlar” kategorisinde 4 üniversitenin aracının sergilenmek üzere davet edildiği etkinlikte AKÜ’nün aracı “en düşük maliyete sahip yerli araç” olma özelliği ile dikkatleri üzerinde topladı.

İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşen Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğinin kapanış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da teşrif etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından programına dahil olmadığı halde AKÜ Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu’nun daveti üzerine üniversitelerin elektrikli araçlarının sergilendiği bölümü ziyaret etti. Hocaoğlu tarafından elektrikli araçla ilgili bilgiler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a arz edildi. Hocaoğlu ve öğrencilerini tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından diğer üniversitelerin elektrikli araçlarını inceledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer araçlara olan ziyaretini tamamladıktan sonra yeniden AKÜ standına gelerek Doç. Dr. Fatih Onur Hocoağlu ve beraberindeki ekiple hatıra fotoğrafı çektirdi.

Etkinlikler kapsamında ayrıca, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, AKÜ’nün tasarlayıp ürettiği, ödüllü elektrikli araç “AKÜ’lüAraba’yı” incelemelerde bulundu. Elektrikli araç hakkında tavsiyelerde bulunan Elitaş, çalışmaların artarak devam etmesi gerektiği hususuna dikkat çekti ve araçla ilgili tavsiyelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomiden Sorumlu Başdanışmanı, Finans Analisti ve Köşe Yazarı Yiğit Bulut, “AKÜ’lü Araba” standını ziyaret etti. Kendisine aracın tasarımı ve yapım aşamalarıyla ilgili bilgiler aktarıldı.

AKÜMOBİL takımı ve “AKÜ’LÜ Araba” hakkında

Afyon Kocatepe Üniversitesi AKÜMOBİL takımı tarafından, tamamen üniversitenin imkânlarıyla ve kısıtlı bütçe ile üretilen AKÜ’lü Araba, TÜBİTAK Elektromobil yarışları standartlarına uygun olarak üretilmiş, şehir içerisinde kullanıma olanak sağlayan bir elektrikli araçtır. Sürücü ve yolcu koltuğuyla iki kişinin seyahatine olanak sağlayan elektrikli araçta, elektronik diferansiyel, uzaktan haberleşmeyi sağlayan telemetri, enerji yönetim sistemi ve batarya yönetim sistemleri mevcuttur ve tamamen takımın özgün tasarımlarıdır. Batarya paketlerinin oluşturulması ve kontrol devreleri de Afyon Kocatepe Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Laboratuvarları’nda gerçekleştirilmiştir. Araç 3 m uzunluğa, 1,5 m genişliğe ve 1,8 m yüksekliğe sahiptir. Lityum iyon piller içeren batarya sistemi, 3 kW güce sahiptir. Aracın arka tekerleklerinde, iki adet 1,5 kW HUB fırçasız doğru akım motoru mevcuttur. Aracın şasesi demir profillerden, takımın özgün tasarımı kabuk ise polyester ve cam elyaf karışımı kompozit malzemeden yapılmıştır. Çift taraflı, hidrolik fren sistemine sahip olan araçta, yol bilgisayarı ve acil durum ikaz-uyarı sistemleri mevcuttur. Elektrikli araç, FIA onaylı dört noktalı emniyet kemeri ve FIA onaylı yarış koltuklarına sahiptir. Günlük kullanıma uygun araçlarda bulunduğu gibi, araç içi özel olarak döşemeyle kaplanmıştır. Kırılması veya parçalanması durumunda içerisindekilere zarar vermeyecek şekilde camlara sahip olan araçta, sileceklerden kornaya kadar pek çok gerekli özellik mevcuttur.

AKÜ’lü araba ile AKÜMOBİL takımı, 2015 TÜBİTAK Elektromobil yarışlarında Yerli Ürün Teşvik Ödülü alarak, üniversitesine yeni bir başarı kazandırmıştır.

1b 2b 3b 4b 5b 6b 7b 8b 9b

07 Aralık 2015, Pazartesi 1992 kez görüntülendi