Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Erasmus+ Bilgilendirme ve Teşvik Toplantısı düzenledi. ANS Kampusünde bulunan Atatürk Kongre Merkezinde 19-20 Kasım 2015 tarihlerinde düzenlenen toplantının açış töreni 19 Kasım 2015 Perşembe günü gerçekleştirildi. Törene AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş, AKÜ Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Mustafa Güler, Türkiye Ulusal Ajans Başkanı Mesut Kamiloğlu başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.
Törenin açış konuşmalarının ilkini AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş yaptı. Sağbaş konuşmasında “Ülkemizin her ilinde en az bir üniversite bulunmaktadır. Hepimiz biliyoruz ki bilim evrenseldir ve üniversitemizin diğer ülkelerin üniversiteleri ile işbirliğinde sayısız fayda bulunmaktadır. Dolayısıyla üniversitelerimizin dünya üniversiteleri ile işbirliğine gitmesi bir zarurettir. Bu noktada üniversitelerimizin dışa açılmasına Ulusal Ajans rehberlik etmektedir. Son yıllarda Ulusal Ajansın başarılı koordinasyonu ile Erasmus gibi programlarla öğrenci ve akademik personel değişimi alanlarında dikkate değer bir hareketlilik sağlanmıştır. Üniversitemizde çok sayıda öğrenci ve öğretim üyesi de bu değişim programlarından yararlanmıştır” dedi.
Etkinliğin ikinci konuşmasını Türkiye Ulusal Ajans Başkanı Mesut Kamiloğlu gerçekleştirdi. Kamiloğlu konuşmasında “Uluslarasılaşma, hali hazırda, günümüzde yükseköğrenimde temel trendlerden birisi. Genel olarak rakamlara baktığımızda günümüzde yaklaşık 5 milyon civarında olan uluslararası öğrencilerin 2020’ye kadar 8 milyona ulaşmasını bekliyoruz. Aslında uluslararasılaşma sadece öğrenci değişimi, öğrenci hareketliliği ile sınırlı değil. Ancak bu günkü toplantımızda daha çok bu konu üzerinde odaklanacağız. Türkiye Ulusal Ajansının yürüttüğü Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik programları üniversitelerimizin, yüksek öğretim kurumlarımızın uluslararasılaşmasına ciddi anlamda katkı sağlamıştır. Geçtiğimiz 10 yıla baktığımızda yaklaşık 280 milyon Avroluk bir kaynağı yüksek öğretim hareketlilik kapsamında üniversitelerimize tahsis ettiğimizi görüyoruz. Bu kaynak ile üniversitelerimizin hazırladığı kaynak aracılığıyla yaklaşık 86 bin öğrencimiz yurt dışında eğitim alma, staj yapma ve farklı projelerde faaliyet gösterme şansına sahip oldu. Bunların yanı sıra yaklaşık 25 bine yakın yükseköğretim personelimiz de yine Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları aracılığıyla yurtdışında gerek deneyim paylaşımında bulundular, gerekse de eğitim verme fırsatını yakaladılar” dedi.
Toplantı açış konuşmalarının ardından Türkiye Ulusal Ajansı Yükseköğretim Program Koordinatörü Hür Güldü’nün “2015 Yılı Genel Değerlendirmesi” yapmasıyla devam etti. 2015 Yılı Nihai Raporları Türkiye Ulusal Ajans Uzmanı Özlem Yücel tarafından yapıldı. Yine Türkiye Ulusal Ajansı Uzmanı Ahmet Fatih Işık 2016 Yılı Hareketlilik Projeleri Başvuru Formları hakkında bilgi verdi. Türkiye Ulusal Ajans Uzman Yardımcıları Ercan Laçin ve Arzu Çetin ise sıkça sorulan sorulara yanıt verdi.
Eresmus+ Bilgilendirme ve Teşvik Toplantısı, 20 Kasım 2015 Cuma günü devam edecek. Toplantının ikinci gününde Avrupa Komisyonu Proje Müdürü Barbara Egger ve Türkiye Ulusal Ajans Uzmanı Selen Tokgöz, Erasmus+ Online Dil Desteği hakkında bilgi verecek.