Akademisyenlerden Covid-19’un Sosyoekonomik ve Psikolojij Etkileri Konulu Araştırma

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fikret Yaman ile Arş. Gör. Semih Açıkgözoğlu tarafından Covid-19 salgınının sosyoekonomik ve psikolojik açıdan topluma etkileri konusunda araştırma yapıldı.

Bin 35 kişinin katılımı ile gerçekleşti

Türkiye’nin yedi bölgesinden Bin 35 kişi ile online görüşülerek gerçekleştirilen ilginç sonuçlar ile karşılaştıklarını ifade eden Doç. Dr. Fikret Yaman, yapılan çalışmada Arş. Gör. Semih Açıkgözoğlu ile birlikte geliştirdikleri Koronavirüs davranış ölçeğini kullandıklarını ifade etti. Yaman, “Nedir bu koronavirüs davranış ölçeği? Koronavirüs döneminde halkımızın sosyoekonomik ve psikolojik olarak nasıl davranışlar sergilediğini anlamaya yarayan bir ölçek. 11 Nisan - 30 Nisan arasında bin 35 kişiye online olarak ulaştık. Türkiye'nin yedi farklı coğrafi bölgesinde farklı cinsiyet, eğitim ve yaş gruplarıyla bu çalışmamızı gerçekleştirdik. Çalışmamızda farklı ilginç gerçek sonuçlar ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların Sağlık Bakanlığına güveni tam
Yaman, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu dönemde halkımızın en fazla gıda harcaması yaptığını görüyoruz. Gıdayı temizlik, temizliği ise kitap ve kırtasiye ürünleri takip ediyor. ‘Virüsten bana bir şey olmaz’ diyenlerin oranı ise yüzde 7 iken, yüzde 93 oranında da halkımız virüsten korkmuş ve virüsün bilincine ulaşmış durumda. Sağlık Bakanlığının bu süreci iyi yönettiği düşünülüyor. Yaptığımız çalışmada Sağlık Bakanlığına güven tam olarak çıktı. Bununla birlikte vatandaşlarımız sağlık hizmetleri konusunda ülkemizin Almanya, İngiltere, İtalya gibi ülkelerden daha iyi durumda olduğunu da söylüyor.”