Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Emirdağ Aziziye Külliyesi, gerçekleştirilen altyapı düzenlemeleri ve onarım faaliyetleri sonrası öğrencilerin ve personelin hizmetine sunuldu.

Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Emirdağ Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kemal Yıldız, Emirdağ MYO hakkında bilgiler verdi. 1993- 1994 akademik yılında eğitim öğretim hayatına başlamış olan Emirdağ MYO’nun 2 yıl süreli eğitim verdiğini söyleyen Yıldız, “Emirdağ Meslek Yüksekokulundan mezun olan öğrencilerimiz Afyon Kocatepe Üniversitesi ön lisans diploması almaya hak kazanırlar. Bunun yanında teknik bölümlerden mezun olan öğrencilerimiz de tekniker unvanı alırlar. Yüksekokulumuz kurulduğu 1993 yılından bu yana ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan ihtiyacını karşılanması adına akademik ve idari faaliyetlerine devam eden bir okul olarak hizmetlerini sürdürmektedir” diye konuştu.

7 bölüm 875 öğrenci

Yıldız, Emirdağ Meslek Yüksekokulunda aşçılık, bankacılık ve sigortacılık, bilgisayar programcılığı, harita kadastro, muhasebe ve web uygulamaları, yapı denetimi, laboratuvar ve veteriner sağlık bölümleri olmak üzere toplam 7 bölümde 875 öğrenci ile eğitim öğretim faaliyetinin sürdürüldüğünü ifade etti. Yıldız, “Çeyrek asra yaklaşan Emirdağ Meslek Yüksekokulumuzda şimdiye kadar 6 bin 270 öğrenci mezun etmiş bulunuyoruz. Meslek Yüksekokulumuzda 2 doktor öğretim üyesi olmak üzere 16 akademik ve 13 de idari personel bulunmaktadır” dedi.

Üniversiteler toplumsal gelişimin merkezinde yer alır

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise üniversitelerin toplumda önemli ve saygın bir yere sahip yükseköğretim kurumları olduğunu ifade etti. Üniversitelerin toplumsal gelişimin merkezinde bulunduğunu söyleyen Solak, “Üniversiteler, daima kendini yenileyebilen, değişime ayak uydurabilen, dünya standartlarında eğitim kalitesi sunabilen, öğrenmeyi öğreten, çok sesliliğe önem veren, uluslararası arenada yer tutmayı hedefleyen kurumlardır. Görevleri eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve toplumsal hizmet olarak tanımlanan üniversiteler bölgesel, ulusal ve küresel olarak toplumların sosyal ve ekonomik refahı için gerekli bilgiyi üretir korur ve yayarlar” diye konuştu.

Küresel dünyaya entegre olmaya devam ediyoruz

Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak kaliteye ve bilgiye dayalı bir öğrenme ortamı ile bölgenin ve ülkenin kalkınmasına gerekli katkıyı sağlamaya çalıştıklarını belirten Solak, şunları söyledi:

“Küresel dünyayla entegre olmaya, modern iletişim ve bilgi teknolojilerini kullanmaya, senteze dönük öğrenme metotlarını benimsemeye, proje kültürünü yaymaya dönük çalışmalarımızı hızlandırarak devam ediyoruz. Bu hedeflerine ulaşmak üzere 2018-2019 akademik yılında Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi ayrıldıktan sonra üniversitemizde, 3 enstitü, 11 fakülte, 1 devlet konservatuvarı, 5 yüksekokul ve 14 meslek yüksekokulunda, 87 bölüm ve 84 programda 43 bin 800’ü aşkın öğrenci eğitim görmekte, ayrıca 58 farklı ülkeden 540 yabancı öğrenci eğitim almaktadırYine üniversitemizde halen Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi ayrıldıktan sonra 117’si profesör, 81’i doçent ve 262’si doktor öğretim üyesi olmak üzere bin 5 akademik ve 897 idari personel görev yapmaktadır.”

 “8 yıl içerisinde başarılı yatırımlar yaptık”

Afyon Kocatepe Üniversitesinin geçmiş 8 yıl içerisinde yatırımlar açısından çok verimli ve başarılı bir süreç geçirdiğini söyleyen Solak, “Bu yılki yatırımlarla planlanmış fiziksel alt yapımızı tamamlamak üzereyiz. Bir yandan il merkezindeki kampüslerimizin eksiklerini tamamlarken, diğer yandan bugüne kadar fiziki yatırım fırsatı olmayan merkez ve ilçelerde yer alan meslek yüksekokulların ihtiyaçlarını giderdik.  Bu kapsamda fiziksel alt yapılarını donanım ve diğer ihtiyaçlarını tamamlayarak, hükümetimizin sağladığı bütçe imkânlarını çok hızlı kullanıp yeni tesis ve donanımları öğretim elemanlarımız, öğrencilerimiz ve toplumumuzun hizmetine sunuyoruz” dedi.

420 milyon Türk lirası 34 proje

Rektörlük dönemi süresinde 420 milyon Türk lirası bütçeli 34 projeyi tamamlayarak hizmete sunduklarını dile getiren Solak, “Bu yatırımlardan arasında, FTR ile Onkoloji ve Hematoloji Hastaneleri, Radyoterapi Merkezi, Poliklinik binası, Tıp Fakültesi amfi ve derslikleri, Diş Hekimliği Fakültesinin tesisleri, Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerine ait 71 eğitim laboratuvarı, Afyon MYO Eğitim Tesisleri, BESYO ya ait antrenman tesisi, açık kapalı futbol, voleybol ve basketbol sahaları, Yarı Olimpik Kapalı Yüzme havuzu, tüm tesislerin Jeotermal Kaynaklı Isınma Sistemine alınması, il merkezindeki tüm tesislerin mantolama ile büyük onarımlar ve çevre düzenlemelerini tamamladık” şeklinde konuştu.

İlçelerde bulunan eğitim tesislerindeki çalışmalar hakkında da bilgiler veren Solak, şunları kaydetti:

“Hazırladığımız bir plan dâhilinde son 5 yıllık bir sürede ilçelerimizdeki meslek yüksekokullarımızın eksikliklerini ve ihtiyaçlarını gidermeyi öngördük. Bu süre zarfında Bolvadin, Dinar, Sandıklı, Şuhut, Çay ve Sultandağı MYO’larının alt yapı, büyük onarımları ve çevre düzenlemelerini tamamladık. Laboratuvar, atölye ve bilgisayar laboratuvarları ile malzeme ve donanımlarını gidermeye özen gösterdik. Bu yıl ise Emirdağ, Bayat ve İscehisar MYO’larının ihtiyaçlarını tamamlamayı programımıza aldık. Bugün bu program kapsamında Emirdağ ilçemizdeki tesislerin alt yapısı, büyük onarımları, çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmaları tamamlandı. Bilgisayar laboratuvarı, öğretim elemanlarının ofisleri yenilendi. Açık spor tesisleri yapıldı. Yapılan iş ve işlemler için 3 milyon lirayı aşkın harcama yapıldı. Bugün sizlerle birlikte, eğitim ve spor tesislerini yeni şekliyle yeni yüzüyle, öğrencilerimizin, öğretim elemanlarımızın ve ilçemizin hizmetine sunuyoruz.”

Emirdağ’a 4 yıllık Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu açılacak

Hedeflerinin çağdaş, güncel, donanımlı tesisler ve güzel eğitim alanları hazırlamak olduğunu ifade Solak, sözlerine şöyle devam etti:

“23 Ekim 2017 tarihinde sizlerle birlikte hizmete açtığımız Prof. Dr. Nijad Bilge Gençlik Spor ve Kültür Merkezi, Fehmi- Zeki Denizli Atölye ve Uygulama Tesisleri ile bugün hizmete sunduğumuz yeni eğitim ortamı, öğrencilerimizin okulumuzu ve Emirdağ’ı tercihlerinde etkili olacaktır. Hedefimiz çağdaş güncel donanımlı tesisler ve güzel eğitim alanları hazırlayarak geleceğimiz olan gençlerimizin hem buraya gelmelerini sağlamak, hem de iyi ve donanımlı yetişmelerine imkân vermektir. Diğer taraftan ilçemizde Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu kurulması beklenmektedir. Bu istek Üniversitemiz Senatosunda görüşüldü. Senatomuzun 8 Mart 2017 tarihli toplantısında aldığı 2017/15 kararı ile Emirdağ’da 4 yıllık Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu kurulma teklifi kabul edilmiştir. Bu teklifimiz 16 Mart 2017 tarih ve E.3960 sayılı yazı ile Yükseköğretim Kuruluna gönderilmiştir.”

“İdarecilik yapmaktan zevk alıyoruz”

Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ise devletin imkânlarının iyi konumda olduğunu belirtti. Tutulmaz, “Bunlar kendiliğinden olmuyor. Bu aşamaya getiren uğraşan devletimizin imkânlarını buraya nakleden değerli büyüklerimize, rektörümüze ve esas önemli olan bölümü de değerli hayırseverlerimize teşekkür ediyorum. Devletimizin imkânları şükür olsun iyi konumda.  Biz idarecilik yapmaktan artık zevk alıyoruz. Bizim mesleğe girdiğimiz yıllarda 30 yıl önce bir temel atıldığında ne zaman biteceğini kestiremezdik. Çoğunlukla da temeli atanlar o yerin bittiğini göremezlerdi. Çünkü bir inşaatın 10-15 yıl sürdüğünü görürdük. Ama artık böyle değil gerek devletimizin imkânlarının artması gerekse de inşaat teknolojilerindeki gelişmelerle okul inşaatının temellerini atıyoruz ve 6 ay sonra öğrencilerimiz orada eğitim görmeye başlıyor” dedi.

Afyonkarahisar’ın 2 üniversite ile Türkiye’deki 10-15 vilayetten biri olduğunu ifade eden Tutulmaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Afyonkarahisar ve Emirdağ Anadolu’nun ortasında, bozkırında zor tabiat şartları ve zor iklim şartlarında hayatlarını ikame etmeye çalışan yerler. Buraları yaşanılır ve gelişen bir mekân haline getirmek önce idarecilere sonra da halka düşüyor. Bunu sağlayacak olanlar da yetişmiş gençlerimizdir. Şu anda 2 üniversite ile ülkemizdeki 10-15 vilayetten birisi durumundayız. Artık hükümetimiz ve devletimiz nezdinde büyüme eğiliminde olan ve gelecekte kendinden daha fazla bahsettirecek bir şehir burası. Şimdi bizlere düşen bu ülkeyi daha fazla yaşanır hale getirmektir. Kendiliğinden hiçbir şey olmuyor. Kendiliğinden gelmiş olsaydı gelişmemiş toplumlar ile gelişmiş toplumlar arasında fark kalmazdı. Demek ki birileri daha fazla çalışıyor ve karşılığını da alıyorlar. Allah adildir ve karşılığını verir. Bu ülkeyi daha iyi duruma getirmek istiyorsak çalışmamız lazım. Bunun için her türlü ortam var. Binalarımız çok güzel. İlçe müdürlerimiz ile yaptığımız toplantıda Kredi Yurtlar Müdürümüz kapasitenin yüzde 25’inin dolu olduğunu söyledi. Eskiden yurt bulunamazdı. Şükür bugün hem 2’şer 3’er kişilik odalar. Hem de gıda ve benzeri alanlarda da üst düzey hizmet sunulan yerler. Artık bahane kalmadı. Bize düşen daha fazla çalışacağız ve daha fazla emek harcayacağız. Bunları yaparsak da ülkemiz daha müreffeh bir ülke haline gelmiş olur.”

Türkiye’de sadece 81 milyon kişi yok

Türkiye coğrafyası içerisinde sadece 81 milyon kişi olmadığını dile getiren Tutulmaz, “Biz bu coğrafya içerisindeki 81 milyon kişi değiliz. Bizim gönül coğrafyamızda bulunan yüz milyonlar bizim güçlü olmamız için dua ediyorlar ve gözleri de bizim üzerimizde. İyi örnek olmamız gerekiyor. Atalarımız hep zorda kalan mazlumların yanında olmuştur. Bu misyon bize tarihin sonucu olarak bizlere verilmiş ve tarihin sonucunu da kenara itemeyiz. Bu vesile ile bizlere düşen daha çok çalışmaktır” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz ve AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ile birlikte diğer katılımcılar tarafından yapımı tamamlanan tesisler gezildi.

Emirdağ Aziziye Külliyesi spor salonunda gerçekleştirilen törene Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Adem Aslan, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Karakaş ve Prof. Dr. İsa Sağbaş, Emirdağ Kalkındırma ve Dayanışma Derneği (EKDAD) Başkanı Abdullah Halaç, fakülte dekanları, akademik ve idari personel ile birlikte öğrenciler katıldı.

07 Aralık 2018, Cuma 1678 kez görüntülendi